Wat is het beste alternatief voor Zolpidem in 2024

Wat is het beste alternatief voor Zolpidem in 2024

Gebruik jij op dit moment Zolpidem en ben je op zoek naar een goed alternatief voor dit slaapmiddel? Dan kunnen wij van Online Medicatie Bestellen je helpen. In dit artikel vertellen we je alles over de beste medicijnen die hetzelfde effect hebben en bespreken we een paar bewezen methodes om ook zonder medicatie beter te kunnen slapen. Wil je meer weten over de verschillende methodes of direct een slaapmiddel bestellen? Lees dan ook eens de andere blogs op onze kennisbank, of bestel direct jouw medicatie in onze webshop.

Inhoudsopgave van dit artikel

De beste alternatieve slaappil voor Zolpidem

Laten we met het slechte nieuws beginnen: er is niet een medicijn dat voor iedereen het beste alternatief is. Alhoewel slaapmedicatie heel erg op elkaar lijkt, kan het effect op het lichaam erg verschillen. Afhankelijk van jouw gezondheid en situatie kan een alternatief heel goed werken, of bijna geen effect hebben. Ook moet men rekening houden met de kans op bijwerkingen.

Dat gezegd hebbende, zijn er een aantal medicijnen die we zien als goed alternatief voor Zolpidem. Dit zijn allemaal wetenschappelijke slaappillen die dokters vaak voorschrijven bij acute of langdurige slaapproblemen. Wij raden aan om eerst contact op te nemen met je huisarts voordat je een van deze middelen gaat proberen, zodat je er zeker van bent dat het geschikt is voor jou.

Alternatief 1: Zopiclon

Dit slaapmiddel ligt qua werking het dichtst bij Zolpidem. Het grote verschil is dat Zopiclon wat langzamer inwerkt, maar ook langer actief blijft. Beiden zorgen ervoor dat je sneller in slaap valt, maar met Zolpidem val je dit net iets sneller. Zopiclon zorgt er echter voor dat je gedurende de nacht beter slaapt. Vooral voor mensen die vanwege gezondheidsomstandigheden moeite hebben met het krijgen van een volle nachtrust kan Zopiclon een beter alternatief zijn.

Alternatief 2: Diazepam

Dit is een medicijn dat ook vaak voor slaapproblemen wordt gebruikt, terwijl het qua werking heel anders is dan Zolpidem of Zopiclon. Dit medicijn is namelijk een spierontspanner. Het wordt dan ook gebruikt bij stress, spierspasmen en alcohol ontwenning. Toch wordt Diazepam het vaakst voorgeschreven bij mensen met slaapproblemen. De spierontspannende werking zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap kan vallen. Alhoewel het niet zonder risico’s is, wordt Diazepam vaak als een veiligere optie gezien voor kortstondig gebruik.

Een goede nachtrust met slaappillen kan je slaapritme significant verbeteren.

Wat moet je doen als Zolpidem niet goed meer werkt

Slik je al Zolpidem, maar merk je dat dit niet meer goed werkt? Dan kan het zijn dat je last hebt van gewenning. Dit is een gezondheidssituatie waarin mensen steeds meer Zolpidem nodig hebben voor hetzelfde effect. Na een paar dagen zal dit zelfs zover uitlopen dat ongeacht de hoeveelheid die je gebruikt (binnen normaal gebruik) er steeds minder tot geen effect meer is.

Gewenning is eigenlijk een lichamelijke reactie op medicatie. Hoe langer je Zolpidem gebruikt, hoe meer je lichaam hieraan kan wennen. Slik je het steeds langer, dan zal je lichaam uiteindelijk heel erg wennen aan dit slaapmiddel. Het gevolg is dat je bijna niet meer goed kan slapen met dit slaapmiddel.

Herken je je in deze situatie, dan kan je hier gelukkig wel wat aan doen. Omdat je niet direct kan stoppen met Zolpidem dien je dit zo snel en veilig mogelijk af te bouwen. Dit doe je vaak door middel van een afbouwschema dat af is gesteld op jouw gezondheid. Andere slaapmiddelen zoals Diazepam en Zopiclon zullen niet als alternatief werken, omdat ze beiden op je lichaam inwerken. Alleen je eigen natuurlijke slaapritme kan dit herstellen. Zodra het lichaam weer op een lichaamseigen manier kan aanzetten tot slaap zal slaapmedicatie ook weer volle effectiviteit behalen. In het beste geval kan je vanaf dat moment natuurlijk slapen zonder medicatie.

Zonder medicijnen beter slapen

Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen om beter te slapen, zonder dat je op medicatie hoeft te vertrouwen. Vooral als je gaat stoppen met medicijnen, of voor het eerst slaapmedicatie overweegt, is het slim om eerst deze methodes toe te passen:

  • Gebruik je telefoon niet meer voor het slapen gaan. Het blauwe licht van het scherm zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap kan vallen.
  • Neem geen zware maaltijden voor het slapen gaan.
  • Beperk alcoholgebruik.
  • Probeer op vaste tijden in bed te stappen en te slapen. Ook als je niet direct in slaap valt helpt dit je natuurlijke slaapritme op te bouwen.

Merk je dat je ondanks deze tips niet goed kan slapen? Neem dan contact op met je huisarts.